It is currently 07 Jun 2020, 03:39

Panzerkampfwagen III,middelzware tank.

Moderators: Baracchini, Francesco Baracca

Panzerkampfwagen III,middelzware tank.

Postby Francesco Baracca » 12 Sep 2009, 16:06

Medio jaren dertig ontwikkelde het Duitse leger nieuwe tanktactieken. Elk tankbataljon zou daartoe moeten gaan bestaan uit drie compagniën relatief lichte middelzware tanks en één compagnie zwaardere en sterkere ondersteunende tanks. Het eerste type kreeg de aanduiding Panzerkampfwagen III (PzKpfw III), of SdKfz 141,en het tweede werd de Panzerkampfwagen IV,die tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in productie zou blijven.

In 1935 sloot het ministerie voor Bewapening contracten af voor de bouw van prototypes van de lichtste van beide tanks met Daimler-Benz,Krupp,MAN en Rheinmetall-Borsig. In een vroeg stadium werd besloten om de tank met een 37-mm kanon uit te rusten,dat dezelfde munitie verschoot als het infanterie-antitankkanon met hetzelfde kaliber. De koepelring werd zo groot gemaakt dat in een latere fase eventueel een 50-mm kanon kon worden geïnstalleerd.


Image
Voor operaties in Noord-Afrika werd de PzKpfw III uitgerust met een tropenkit,die onder meer bestond uit betere filters voor de motor en bredere rupsbanden voor het mulle woestijnzand.


Eerste tests.
Na tests met de prototypes werd het model van Daimler-Benz geselecteerd voor verdere ontwikkeling. De eerste drie productieversie,de PzKpfw III Ausf A, PzKpfw III Ausf B en PzKpfw III Ausf C,werden slechts in kleine aantallen gebouwd. Ze verschilden hoofdzakelijk in hun wielophanging. In september 1939 werd het voertuig formeel in gebruik genomen en kwam de massaproductie op gang.
De PzKpfw III werd voor het eerst ingezet tijdens de invasie van Polen. Het volgende model was de PzKpfw III Ausf D met dikkere bepantsering en een verbeterde koepel.
In 1939 werd begonnen met de ontwikkeling van een versie met 50-mm kanon. Deze versie had een sterkere motor en slechts zes loopwielen. Der nieuwe versie werd in 1940 in gebruik genomen onder de aanduiding PzKpfw III Ausf F. De volgende versie was de PzKpfw III Ausf G met een nog sterkere motor. Er werd ook een diepwaadversie ontwikkeld,die met succes werd ingezet tijdens de invasie van de USSR in 1941. De PzKpfw III Ausf H had bredere rupsbanden en was op een aantal punten ingrijpend verbeterd.


Image
Image

Russische dreiging.
Het 50-mm L/42 kanon was ontoereikend om de Russische T-34 tank het hoofd te bieden,en daarom werd het KwK 39 L/90 kanon met langere loop geïnstalleerd. Dit kanon had een hogere mondingssnelheid. Voertuigen met dit kanon kregen de aanduiding PzKpfw III Ausf J. Veel vroegere versies werden later alsnog uitgerust met het 50-mm kanon. Begin 1942 was de 37-mm versie nagenoeg uit de frontlinie verdwenen.

Groter en zwaarder.
Het volgende model was de PzKpfw III Ausf L,die zwaarder bepantserd was en iets meer dan 22 ton woog. Dat was bijna de helft meer dan het gewicht van het oorspronkelijke type. De PzKpfw III Ausf M en PzKpfw III Ausf N waren uitgerust met het 75-mm L/24 kanon,dat ook was geïnstalleerd in de PzKpfw IV. Voor dit kanon waren 64 granaten aan boord. De productie van de PzKpfw III werd in augustus 1943 gestaakt. Het chassis werd nadien nog gebruikt voor verschillende aanvalskanonnen en gemotoriseerde houwitsers.

Specificatie.
PzKpfw III Ausf M.
Bemanning:
5.
Gewicht: 22.300 kg.
Afmetingen: Lengte (inclusief bewapening):6,41 m ; Lengte (romp):5,52 m ; Breedte:2,95 m ; Hoogte:2,5 m.
Motor: Een Maybach HL-120 TRM 12-cilinder benzinemotor van 224 kW (300 pk).
Prestaties: Maximale wegsnelheid:40 km/u ; Maximaal wegbereik:175 km ; Doorwaaddiepte:0,8 m ; Hellingshoek:60° ; Verticaal obstakel:0,6 m ; Overschrijdend vermogen:2,59 m.


Image
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar: Francesco Baracca, Italiaanse aas uit Wereldoorlog I

2013:Canadian Citizen’s Memorial Campaign in Sicily.
User avatar
Francesco Baracca
Generaal
Generaal
 
Posts: 254
Joined: 09.2009
Location: Laarne
Gender: Male

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron