It is currently 21 Aug 2019, 11:52

Sopwith Pup.

Moderators: Baracchini, Francesco Baracca

Sopwith Pup.

Postby Francesco Baracca » 23 Sep 2009, 21:22

Jachtverkenner vanaf land en schepen.
Hoewel van officiële zijde alles werd gedaan om dat te voorkomen,maakte Herbert Smith's eerste eenzits verkenner alom geschiedenis als de Sopwith Pup.Het was namelijk voor iedereen duidelijk dat het toestel een nazaat was van de Sopwith 1 1/2 Strutter tweezitter.Het prototype van de Pup werd door de experimentele afdeling van Sopwith in februari 1916 aan de Admiraliteit beschikbaar gesteld.Dit toestel en de vijf eropvolgende (allemaal vermoedelijk uitgerust met Clerget rotatiemotoren van 60kW) werden voor tests naar de Royal Naval Air Service gestuurd,die er meteen enthousiast over was.Alle testvliegers waren ingenomen met de prestaties en de handelbaarheid van het toestel.

Trage levering.
De productie en levering kwam traag op gang,voornamelijk vanwege het gekibbel tussen de Admiraliteit en het ministerie van Oorlog over prioriteiten.Het ministerie kon niet verkroppen dat een commercieel ontwerp beter was dan een toestel van de overheids-ontwerpbureaus,in dit geval de vrijwel waardeloze RAF B.E. 12.Ten tijde van de grote Slag aan de Somme van medio tot eind 1916 verging het de squadrons van het RFC slecht,en het befaamde RNAS No. 8 Squadron ('Naval Eight') werd met zijn Pups vanuit Duinkerken naar het zuiden gestuurd om te assisteren.Het nieuwe toestel voldeed zo uitstekend dat beide vliegdiensten al spoedig smeekten om meer Pups.

Meer Pups nodig.
Tegen het einde van 1916 hadden Nos. 54,46 en 66 Squadrons,RFC Pups verworven (inmiddels uitgerust met Le Rhône rotatiemotoren) en ook Nos. 2,4,9,11 en 12 Squadrons,RNA beschikten over de kleine verkenner.Dankzij zijn uitstekende wendbaarheid bleef het type de schrikbarende verliezen bespaard die andere toestellen leden tijdens 'Bloody April' in 1917.Ondanks zijn geringe topsnelheid en enkelvoudige bewapening kon de Pup zich meten met vijandelijke verkenners als de Albatros D.III.Dat was althans de mening van de aas luitenant (later majoor) James McCudden.Hij rustte zijn Pup uit met een Lewis mitrailleur om Gotha bommenwerpers te onderscheppen,die vanaf de zomer van 1917 raids op Londen ondernamen.Een van de succesvolle Pup-vliegers uit de dagen was luitenant H.S. Kerby van de RNAS,die vanaf zijn basis Walmer op 12 augustus een Gotha neerhaalde en op 21 auustus nog één.

Vliegdekpups.
De Pup werd ook beroemd vanwege de experimenten vanaf vliegdekschepen die ermee werden uitgevoerd.Kapitein E.H. Dunning maakte zijn eerste deklanding in oorlogstijd toen hij op 2 augustus met een Pup op HMS Furious neerstreek.Op 7 augustus volgde een tweede landing.Bij de derde landing sloeg zijn motor af en Dunning verdronk.Daarna werden Pups veelvuldig gebruikt voor het perfectioneren van de nieuwe techniek.Ze kwamen terecht op de vroege vliegdekschepen,op meerdere lichte kruisers en ook op de slagschepen HMS Repulse en HMS Tiger.Ze werden vanaf rails op de geschutstorens gelanceerd.

Specificatie.
Type:
Eenzits jachtverkenner.
Motor: Een negencilinder Le Rhône rotatiemotor van 60kW (80 pk).
Prestaties: Maximum snelheid 179 km/u op zeeniveau ; Klim naar 1980 m in 8 minuten ; Plafond 5335 m ; Vliegduur 3 uur.
Gewichten: Leeg 357 kg ; Maximaal startgewicht 556 kg.
Afmetingen: Spanwijdte 8,08 m ; Lengte 5,87 m ; Hoogte 2,87 m ; Vleugeloppervlak 23,6 m².
Bewapening: (normaal) Een vaste Vickers mitrailleur op de neus,gesynchroniseerd met de krukas via een Sopwith-Kauper,Scarff- Dibovski of Constantinesco CC onderbrekingsmechanisme ; RNAS Pups hadden één Lewis mitrailleur op een driepoot,die door een uitsparing in de bovenvleugel schoot ; RFC Pups konden vier bommen van 25 pond (11,3 kg) meenemen.


Image

- Sopwith Pup replica. -
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar: Francesco Baracca, Italiaanse aas uit Wereldoorlog I

2013:Canadian Citizen’s Memorial Campaign in Sicily.
User avatar
Francesco Baracca
Generaal
Generaal
 
Posts: 254
Joined: 09.2009
Location: Laarne
Gender: Male

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron