It is currently 21 Aug 2019, 11:40

70-mm veldgeschut Type 92,veldhouwitser.

Moderators: Baracchini, Francesco Baracca

70-mm veldgeschut Type 92,veldhouwitser.

Postby Francesco Baracca » 12 Sep 2009, 21:44

Het kleine 70-mm veldgeschut Type 92 was een van de meest succesvolle wapens ter ondersteuning van infanterie in de tweede wereldoorlog,hoewel het er eigenlijk niet uitzag. Het wapen werd ter beschikking gesteld aan ieder Japans infanteriebataljon en kon op verschillende manieren worden ingezet;als batterij of,wat vaker werd gedaan,als individueel stuk.

Image

Modern ontwerp.
Hoewel het uiterlijk misschien anders deed vermoeden,ging het om een uiterst modern ontwerp. De ongebruikelijke verschijningsvorm was vooral te wijten aan de korte loop en de grote,vrijwel dichte schijfwielen. Doorgaans werd het wapen getrokken door paarden of muilezels. Maar op typisch Japanse wijze waren in het onderstel gaten en beugels aangebracht waar lange palen in gestoken konden worden. Daarmee kon het wapen over korte afstand met mankracht verplaatst worden. Het schild kon desgewenst tijdelijk verwijderd worden om het gewicht omlaag te brengen. De wielen waren bevestigd op verstelbare assen. Door deze 180° te draaien kon het silhouet van het kanon omlaag gebracht worden als de situatie daarom vroeg. Hoewel het om een klein wapen ging,vergde de bediening van Type 92 maar liefst tien man. De meesten waren belast met het in stelling brengen van het wapen of met het aanvoeren van munitie. Om het wapen af te vuren,waren vijf man nodig.
Het type 92 kon de gebruikelijke brisantgranaten afvuren,voorts rookgranaten en scherfgranaten voor gebruik tegen infanterie op korte afstand in open terrein. Ook was een pantserdoorborend type granaat beschikbaar,maar deze was niet erg effectief. Het maximale bereik van het wapen was nogal beperkt,slechts 2745 m. Het effectieve bereik was maar ongeveer de helft daarvan. In de praktijk maakte dat weinig uit,want het Type 92 had een heel simpel vizier en werd maar zelden ingezet tegen doelen die niet duidelijk zichtbaar waren. Het Type 92 werd doorgaans in de voorste linies gebruikt en was zowel aanvallend als verdedigend zeer effectief met directe schoten als kanon en met krombaanvuur als houwitser. Verschillende geallieerde rapporten maken melding van het gebruik van het Type 92 als mortier. Eén manier van inzetten van dit wapen werd door de Japanners tot in de finesse ontwikkeld;het bestoken van de vijand bij strijd in de jungle. Een klein team sleepte het Type 92 tot vóór de eigen linies,vuurde enkele granaten af op een doel waarvan de posities grote geallieerde eenheden aardig zoet houden met deze eenvoudige tactiek.

Korte afstand.
Het Type 92 gebruikte munitie met losse stuwladingen. Bovendien kon het wapen worden afgevuurd in het hoge register (d.w.z. met een elevatiehoek van meer dan 45°),waarmee over een kromme baan projectielen konden worden geschoten op doelen die slechts op 100 m afstand lagen. De brisantgranaten hadden een grote vernietigingskracht,en de splintergranaat was vaak erg effectief bij het uiteenslaan van een infanterieaanval met gesloten gelederen,een tactiek die het Chinese leger soms toepaste. Er werd zelfs een versie van het Type 92 ontwikkeld voor gebruik in enkele experimentele tanks,maar hiervan werden er maar enkele geproduceerd (onder de aanduiding Type 94).
De uitwerking van vuur van het Type 92 op de vijand was vaak vele malen groter dan op grond van de afmetingen van het wapen,zijn bereik en het gewicht van de granaat verwacht mocht worden. Veel exemplaren van dit wapen worden thans gekoesterd als museumstuk.

Specificaties
Kaliber:
70-mm
Lengte loop: 0,62 m.
Gewicht: In actie 212,5 kg.
Elevatie: -10° tot +50°.
Traverse: 90°.
Mondingssnelheid: 198 m/sec.
Bereik: Ongeveer 2745 m.
Gewicht granaat: 3,795 kg brisant.


Image
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar: Francesco Baracca, Italiaanse aas uit Wereldoorlog I

2013:Canadian Citizen’s Memorial Campaign in Sicily.
User avatar
Francesco Baracca
Generaal
Generaal
 
Posts: 254
Joined: 09.2009
Location: Laarne
Gender: Male

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron