It is currently 12 Dec 2018, 00:02

Slag om Basra.

Moderator: Francesco Baracca

Slag om Basra.

Postby Francesco Baracca » 08 Oct 2009, 18:54

De Slag om Basra was een veldslag tijdens de Eerste Wereldoorlog. De veldslag vond plaats op 10 december 1914 in en nabij de stad Basra (nu in Irak) tussen troepen van het Verenigd Koninkrijk en het Ottomaanse Rijk. De slag eindigde met de inname van de stad door de Britten.

Achtergrond.
Na de verovering van Fao door de Britten, hergroepeerde het Ottomaanse leger zich bij Basra. De Britten vreesden dat de Ottomaanse troepen een aanval voorbereidden om Fao te heroveren, daarom werd besloten om het Ottomaanse leger te verslaan en Basra in te nemen.

De slag.
Op 7 december 1914 trokken de Britse troepen van Fao op naar Basra. Het Ottomaanse leger stuurde cavalerie om de Britse opmars te stoppen, er waren verschillende confrontaties tussen de Britse infanterie en de Ottomaanse cavalerie tussen 7 en 9 december. Ondanks deze aanvallen bereikte het Britse leger op 10 december de stad. Het Ottomaanse leger trok zich terug van Basra, en liet een paar honderd troepen achter om de stad te verdedigen. Toen de Britten de stad aanvielen, hadden ze de overgebleven Ottomaanse troepen in enkele uren verslagen en de stad ingenomen.

Ondanks de inname van Basra hadden de Britten hun doel niet bereikt: het vernietigen van het hoofdleger van de Turken. Deze had zich nu teruggetrokken/hergroepeert bij al Koet. Het falen van de Britten in een beslissende slag zou resulteren in veel meer campagnes in Mesopotamië.
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar: Francesco Baracca, Italiaanse aas uit Wereldoorlog I

2013:Canadian Citizen’s Memorial Campaign in Sicily.
User avatar
Francesco Baracca
Generaal
Generaal
 
Posts: 254
Joined: 09.2009
Location: Laarne
Gender: Male

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron