It is currently 10 Dec 2018, 03:57

Springfield Model 1903 - 7,62-mm geweer.

Moderators: Baracchini, Francesco Baracca

Springfield Model 1903 - 7,62-mm geweer.

Postby Francesco Baracca » 11 Sep 2009, 22:35

Begin vorige eeuw had het Amerikaanse leger als standaardgeweer de Krag-Jorgensen. In 1892 was de Amerikaanse landmacht geheel met dit wapen uitgerust. Rond deze tijd realiseerden de Amerikanen zich echter,gezien de snelle ontwikkelingen van het geweer en de munitie tijdens de laatste jaren van de 19de eeuw,dat de Krag-Jorgensen veel te wensen overliet. De US Army besloot daarom om een beter geweer aan te schaffen. Al gauw viek het oog op het Mausersysteem en werd er onderhandeld over een licentie zodat de op de Mauser gebaseerde geweren in de VS geproduceerd konden worden.
In de VS werd het Mausersysteem aangepast teneinde een geweer te produceren rond een nieuwe Amrikaanse patroon,die bekend stond als de Cartridge,Ball,Caliber .30 in M1903. De patroon had een stompe neus,maar toen de Duitsers hun Spitzer - een kogel met een scherpe neus die betere prestaties leverde - introduceerden,volgden de Amerikanen al snel met een dergelijk patroon. Het geweer werd hieraan aangepast tot wat zijn klassieke vorm zou worden. Het geweer was in 1903 gereed en werd in het begin in het Springfield Arsenal in Illionois geproduceerd. Hier ontleent het zijn gangbare naam van Springfield geweer aan. Qua uiterlijk was het overduidelijk een Mauser,maar de lengte week iets af. Het geweer droeg officieel de naam Magazine Rifle,Caliber .30,Model of 1903 of kortweg M1903. Het week af van zijn meeste tijdgenoten doordat zijn lengte het midden hield tussen een geweer en een karabijn. Dit omdat hij bedoeld was om bij alle landmachtonderdelen gebruikt te worden,van infanterie tot cavalerie. Het compromis in lengte resulteerde in een goed gebalanceerd geweer dat gemakkelijk te bedienen was,en nog steeds is.

Grendelmechanisme.
Het vergrendelingsmechanisme was van het type dat naar beneden draaide. De grendel zat op een goede plek en kon snel bediend worden. Qua afwerking en details was het wapen van hoge kwaliteit en dat maakte het ook tot een extreem accuraat geweer. Nog steeds worden de M1903 en de latere versies hoog gewaardeerd als sportgeweer.
Het originele Model 1903 was het geweer dat de US Army in 1917 mee naar Frankrijk nam. Al gauw werd hij in de productielijn opgevolgd door diverse varianten,waaronder de M1903 Mk 1. Dit was in principe een M1903 die aangepast was voor het Pedersen Devie,een accessoire dat het grendeltype geweer zou veranderen in een soort automatisch aanvalsgeweer door de grendel te vervangen door een nieuwe afsluiter. Dit geweer vuurde speciale 7,62-mm pistoolmunitie vanuit een aan de bovenzijde geplaatste patroonhouder. De patronen werden via de normale geweerloop afgevuurd. Hoewel dit accessoire werd besteld,werd het te laat geproduceerd om wijdverbreid ingezet te kunnen worden. Daardoor werd het achter de hand gehouden voor het verwachte offensief van 1918. Na de Eerste Wereldoorlog werd het uit dienst genomen en werden de Mk 1 geweren weer geconverteerd tot de normale Model 1903 standaard met grendelmechanisme.

Laatste varianten.
Na 1918 werd het Model 1903 verder aangepast in verschillende vormen,meestal met het oog op een eenvoudiger productieproces. Nog tijdens de Korea-oorlog was het geweer in gebruik als sluipschutterwapen. Het wordt nog altijd gezien als een van de beste dienstwapens uit zijn tijd. Naast nog immer gebruikt te worden als sportgeweer,is het Model 1903 tegenwoordig een geliefd collector's item.

Specificatie.
Kaliber:
7,62-mm (0.3-inch).
Lengte: 109,7 cm.
Lengte loop: 61 cm.
Gewicht: 3,9 kg
Mondingssnelheid: 853 m/sec.
Munitietoevoer: Integrale boxpatroonhouder met 5 patronen.


Image
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar: Francesco Baracca, Italiaanse aas uit Wereldoorlog I

2013:Canadian Citizen’s Memorial Campaign in Sicily.
User avatar
Francesco Baracca
Generaal
Generaal
 
Posts: 254
Joined: 09.2009
Location: Laarne
Gender: Male

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron